Azərbaycanda məktəblərdə satışı qadağan olunmuş qida məhsullarının adı açıqlanıb
- 12.09.2013, 18:37,
- Iqtisadiyyat
- 0
Facebook
Вконтакте
Одноклассники
Google+
Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsi (SMPDK) ümumtəhsil və ilk peşə təhsili müəssisələrində uşaq və yeniyetmələrin qidalanması zamanı istifadəsinə icazə verilməyən məhsulların siyahısını açıqlayıb.
Dövlət Komitəsindən APA-ya verilən məlumata görə, istifadə müddəti bitmiş, bir gün əvvəl hazırlanmış qidaların, xarab olma əlamətli meyvə-tərəvəz məhsullarının, baytarlıq nəzarətindən keçməmiş kənd təsərrüfatı heyvanlarının, balıqların və kənd təsərrüfatı quşlarının bütün növlərinin əti, içalat məhsullarının satışı qadağan edilir.
Bununla yanaşı, qadağan olunmuş qida məhsullarının adlı siyahısı da hazırlanıb. Siyahıda aşağıdakı qida məhsulları yer alıb:
1. İçalat məhsulları (qaraciyər, dil və ürək istisna olmaqla)
2. İçalatı təmizlənməmiş quş
3. Vəhşi heyvanların əti
4. Suda üzən quşların yumurtası və əti
5. Qabığı çirklənmiş yumurta, və həmçinin salmonellyoza görə qeyri sağlam təsərrüfatdan olan yumurta
6. Germetikliyi pozulmuş bankada olan, köpmüş, paslı, deformasiyaya uğramış, etiketsiz konservlər
7. Termiki emala məruz qalmayan yaşıl noxud
8. Çirklənmiş və ya anbar ziyanvericiləri ilə yoluxmuş yarma, un, quru meyvələr və başqa məhsullar.
9. Mənşəyi məlum olmayan ərzaq məhsulları.
10. Kremli şirniyyat məmulatları (piroq və tortlar)
11. Termiki emala məruz qalmayan, təbii halda olan kəsmik və xama
12. Ev şəraitində hazırlanmış qatıq
13. Göbələklər və onlardan hazırlanan məhsullar (kulinariya məmulatları)
14. Termiki emala məruz qalmayan içkilər və morslar, kvas
15. Kənd təsərrüfatı heyvanlarında aşkarlanan xəstəliklərə görə qeyri-sağlam təsərrüfatdan alınan, çəlləkdə saxlanılan, pasterizə edilməmiş və qaynadılmamış süd
16. Təbii halda olan və kəsmiyin hazırlanması üçün istifadə olunan süd və qatıq
17. Termiki emaldan keçməmiş ətdən, quş ətindən, balıqdan hazırlanmış yeməklər
18. Sirkə, xardal, qıtıqotu, istiotlu bibər və digər ( kəskin ) ədviyyatlar, xəmiri acıdan naməlum tərkibli tozlar
19. İstiotlu souslar, ketçuplar, mayonezlər, qəlyanaltı konservlər, turşuya qoyulmuş tərəvəzlər və meyvələr
20. Təbii kofe, alkoqollu, energetik içkilər
21. Kulinariya yağları, donuz və qoyun piyi, marqarin və digər hidrogenləşdirilmiş yağlar
22. Qazlaşdırılmış içkilər
23. Bitki yağları əsasında süd məhsulları və dondurma
24. Saqqız, çipsilər
25. Tərkibində etanol olan (0,5%-dən artıq) qımız və turş süd məhsulları.
26. Ət qiyməsi ilə hazırlanmış makaron, ətli blinlər, studenlər, doğramac, paştetlər, siyənək balığından farşmak, üzərində sous gəzdirilmiş ətli və balıqlı yeməklər.
27. Yumurtalı makaronlar, qayğanaq
28. Frityurda qızardılan piroqlar və ponçiklər